På bokmässa i Bukarest

pionier press deltar i år på den rumänska bokmässan Bookfest 2012 i Bukarest mellan 30 maj och den 3 juni tillsammans med en av de mest aktiva medlemmarna i Illustratörer ‘Club i Rumänien, Veronica Neacsu. Veronica Neacsus debut bok Kärlek Iubire kommer att närvara tillsammans med två andra titlar i serien av tvåspråkiga böcker, Lacrima Taren på rumänska-svenska och Qadir Aashq Kärlek på kurdiska-svenska. Bokmässan arrangeras av den Rumänska förlägarföreningen och är i år inne på sin sjunde upplaga. Hoppas du kan se pionier press’ böcker där. Besökarna bjuds på gratis inträde till mässan. Njut!

Veronica Neacsus debutbok är här

Veronica Neacsus debutbok Love Iubire är här nu. Den är faktiskt spridd över hela världen med en begränsad upplaga med 25 artist books och en obegränsad upplaga som print on demand från Publit, tillgänglig via de största svenska nätbokhandeln såsom Adlibris och Bokus och naturligtvis pionier press hemsida. Våren 2011 besökte jag Stela Lie, namnkunnig rumänsk illustratör, lärare på Bucharest’s National Art Academy och grundare av Illustratörernas Club i Rumänien, och blev introducerad till Veronica Neacsus fascinerande värld av håriga förnuftiga figurer som befolkade hennes lilla, handgjorda artist book. Jag ville träffa henne så snart som möjligt under min vistelse i Bukarest och vi gjorde det på smultronstället Carturesti bokhandel, i hjärtat av Bukarest. Och vi planerade hennes debutbok och här är den färdig, ett år senare.

Veronica Neacsu har arbetat med text och bilder på ett gemensamt tema, Love, men med en mycket speciell blandning av komisk, tragisk och surrealistiskt. De suggestiva illustrationerna åtföljda av egendomligt insiktsfulla bildtexter noggrant översatta åt båda hållen – engelska till rumänska – och rumänska till engelska av Allen Poole, Brita Johnson och Adrian Solomon. Om du ska besöka Bookfest 2012 i Bukarest mellan 30 maj och 3 juli kommer du att möta inte bara boken och upphovskvinnan, utan också några av de figurer som befolkar Veronica Neacsus magiska värld av kärlek. Gå dit!